Per Persson Oxelberg på Karåsens gård, så hette han som fått ge namn åt Oxelbergsgatan. Han var en av de mera bemärkta personerna i det tidiga 1800-talets Karlskoga och representerade bygden vid såväl 1809 som 1810 års riksdagar. Nu invänder kanske den minnesgode att jag i en tidigare artikel sagt att Edvard Uddenberg var Karlskogas förste riksdagsman, men det gäller alltså tvåkammarriksdagen. I den gamla ståndsriksdagen hade vi flitig representation.
Nåväl, Per Oxelberg var en orädd och högljudd man som flitigt debatterade och talade i riksdagen. En gång var han så aggressiv mot talmannen att man försökte framtvinga en ”utkvotering ur ståndet” som det då hette, alltså kasta ut honom från det fortsatta riksdagsmötet. Han dömdes också vid ett tillfälle till 28 dagars fängelse på vatten och bröd för att ha uttalat ärekränkande omdömen.
Så hur kan en så hetsig person satt sådant avtryck i Karlskoga? Ja, för det första – och antagligen det huvudsakliga skälet – testamenterade han Karåsens gård att användas som läkarbostad för en Bergslagsläkare, som skulle vara ”en examinerad, prövad, öm och försiktig man, som med nit och redlighet vårdar allmogen och billigt beräknar arvode, som alldeles inte får tagas av de fattiga”. Den kontanta förmögenheten användes för att bilda en fond som skulle bekosta medicin och sjukvård för de mindre bemedlade.
Men han ansågs också vara en rättvis och rejäl karl, både bland allmoge och sina ståndsbröder, så mycket att församlingen genom insamling bekostade en ståtlig gravvård för honom och hans familj. Och att han dessutom då så småningom fick en gata uppkallad efter sig.
Lämna ett svar